Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Δημιουργία ενιαίου συνταξιοδοτικού ταμείου



  Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ενιαίου συνταξιοδοτικού ταμείου με κορμό το ΙΚΑ, με την ενσωμάτωση των πολυπληθέστερων ασφαλιστικών φορέων της χώρας σε αυτό.
  Ο στόχος της κυβέρνησης προοιωνίζεται αφενός από τη μετατροπή του ΙΚΑ σε κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών από τα μεγάλα ταμεία από την 1 Ιουλίου 2013 και αφετέρου από την ένταξη του ΟΠΑΔ σε αυτό.
  Η δημιουργία ενός ενιαίου συνταξιοδοτικού Ταμείου θα ακολουθήσει τα πρότυπα του σουηδικού μοντέλου, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί ο ολικός ανασχεδιασμός της δομής παροχών.
  Στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος φορέας να λειτουργήσει το 2015, οπότε και αναμένεται να γίνει η έναρξη του θεσμού της βασικής σύνταξης.
  Το ποσό της βασικής σύνταξης θα είναι, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, 360 ευρώ και θα καταβάλλεται από το κράτος, ενώ θα αποτελεί συνταξιοδοτική βάση για όσους θεμελιώσουν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2015, καθώς και για όσους συμπληρώνουν το ανώτατο ηλικιακό όριο δίχως να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
  Επιπρόσθετα, όλοι όσοι ασφαλίστηκαν πρώτη φορά μετά την 1.1.2011 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1.1.2015, θα λάβουν αναλογική σύνταξη, με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης έτος ανά, ενώ ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με βάση το σύνολο όλου του ασφαλιστικού βίου.
  Η τελική σύνταξη θα συμπληρώνεται με βάση το αναλογικό - ανταποδοτικό τμήμα, το οποίο θα συνδέεται με τις εισφορές και τη δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά Ταμεία.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου