Τρίτη 14 Μαΐου 2013

"Σπιτική" οδοντόκρεμα



Καθημερινά οι οδοντόκρεμες εξελίσσονται. Σήμερα έχουμε οδοντόκρεμες κατά της πλάκας, της τερηδόνας, της ουλίτιδας, για λεύκανση, για ευαίσθητα δόντια, λευκές, με ρίγες, ακόμα και με γεύση βοδινού για τα σκυλιά.
Ας δούμε αναλυτικά τα συστατικά μιας οδοντόκρεμας του εμπορίου και ας βγάλουμε κάποια συμπεράσματα
.
Η οδοντιατρική φιλοσοφία δεν απέχει πολύ από την ιατρική φιλοσοφία.
Δυστυχώς και οι δύο προσανατολίζονται στη θεραπεία και όχι τη πρόληψη. Η προσπάθεια πρόληψης των οδοντιατρικών παθήσεων θα έπρεπε να είναι στραμμένη προς την υγιεινή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής γενικότερα, που εξ'ορισμού είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο project.
Οι οδοντόκρεμες καθαρίζουν τα δόντια και αφαιρούν τη πλάκα, γεγονός που είναι πλεονέκτημα, αλλά αν επιθυμείτε να διατηρήσετε τα δόντια σας σε καλή υγεία, ίσως οι οδοντόκρεμες και να μη σταθούν οι καλύτεροι σύμμαχοι σας.
Ο λόγος;Μια σύγχρονη οδοντόκρεμα περιέχει τα εξής:
Γλυκερίνη:
Η προσθήκη της στην οδοντόπαστα μάλλον δεν είναι και η ιδανική χρήση αυτής της, κατά τα άλλα, πολύτιμης ουσίας. Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως η γλυκερίνη αφήνει ένα film πάνω στα δόντια που αποτρέπει τη φυσική τους ικανότητα για αναδόμηση. Επίσης μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας, αν έχει επεξεργαστεί με χημικά. Και δε νομίζω πως οι βιομηχανίες ψάχνουν τόσο για ποιότητα, όσο για μια φθηνή λύση.
SLS (Sodium Laurel Sulfate):
Είναι επιφανειοδραστικός παράγοντας (τασιενεργός ουσία), στον οποίο οφείλεται ουσιαστικά το "καθαριστικό" κομμάτι της οδοντόκρεμας. Αν κάποιες φορές, μετά το βούρτσισμα, νιώσατε να έχετε χάσει την αίσθηση του γλυκού, ευθύνεται το SLS. Είναι αποδεδειγμένα ερεθιστικό για το δέρμα και προστίθεται μόνο σε προϊόντα που ξεπλένονται μετά τη χρήση τους (πχ. σαμπουάν, οδοντόκρεμες), όχι σε αυτά που παραμένουν πάνω στο δέρμα, χωρίς να ξεπλυθούν (πχ. κρέμες). Τα γνωστά μας SLS φημολογείται πως είναι καρκινογόνα. Ωστόσο πολλές εταιρείες τα χρησιμοποιούν στις οδοντόκρεμες τους, ισχυριζόμενες πως είναι ασφαλή. Το ρισκάρετε;
Triclosan:
Το συναντάμε συνήθως σε αντιβακτηριδιακά προϊόντα και σε πολλές οδοντόκρεμες του εμπορίου. Κατατάσσεται από τους περιβαλλοντολογικούς οργανισμούς στα εντομοκτόνα, γεγονός που το καθιστά επικίνδυνο τόσο για τον άνθρωπο, όσο και το περιβάλλον. Ενοχοποιείται για ορμονικές διαταραχές, μυοπάθεια, υπογονιμότητα, αποβολές εμβρύων και καρκίνο του δέρματος. Ακόμη η εκτεταμένη χρήση του συνδέεται με τη κατακόρυφη αύξηση των αλλεργιών στα παιδιά. Όταν το triclosan αντιδράσει με το χλώριο (που περιέχεται και αυτό σε πολλά προϊόντα καθαρισμού), δημιουργούνται επίκίνδυνες για την υγεία ενώσεις, όπως το χλωροφόρμιο.
Τεχνητά γλυκαντικά:
Είναι ίσως το πρώτο συστατικό που πρέπει να σας κάνει να αμφισβητήσετε τις οδοντόκρεμες. Όλα τα τεχνητά γλυκαντικά είναι καρκινογόνα και καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, τελεία και παύλα. Ακόμα και στον κύριο στόχο τους, δηλαδή τη καταπολέμηση της παχυσαρκίας, απέτυχαν παταγωδώς, μιας και αποδείχτηκε πως προκαλούν περαιτέρω αύξηση βάρους.
Φθόριο (fluoride):
Στη μορφή που υπάρχει στην οδοντόκρεμα, το φθόριο είναι τοξικό. Είναι υποπροϊόν του αλουμινίου και χρησιμοποιείται σε ποντικοφάρμακα και σε βιομηχανικά εντομοκτόνα. Φθόριο σε αυτή τη μορφή δεν υπάρχει πουθενά στη φύση. Ουσιαστικά η προσθήκη του στις οδοντόκρεμες δε κάνει αυτό που υπόσχεται, δηλαδή να προστατεύσει τα δόντια από τη τερηδόνα. Σύμφωνα με τον FDA είναι φάρμακο και ιδιαίτερα τοξικό αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα. Με λίγα λόγια δηλητηριάζετε κάθε μέρα τον οργανισμό σας. Μια πολύ μικρή ποσότητα (~3gr) μπορεί να σκοτώσει έναν ενήλικο άντρα 70+kg.
Αιθανολαμίνες (DEA):
Είναι συστατικό που δίνει αφριστικές ιδιότητες στην οδοντόκρεμα. Προκαλεί ορμονικές διαταραχές και σχηματίζει καρκινογόνες νιτρικές ενώσεις. Επαναλαμβανόμενη χρήση του DEA στο δέρμα (που υπάρχει σε πολλά καλλυντικά και καθαριστικά), αυξάνει το κίνδυνο για καρκίνο ήπατος και νεφρών. Δε ζεις ούτε χωρίς το ένα, ούτε χωρίς το άλλο.
Φορμαλδεΰδη:
Αυτή ακριβώς την ουσία που χρησιμοποιούν τα νεκροτομεία σε καθημερινή βάση για τη διατήρηση πτωμάτων, περιέχει και η οδοντόκρεμα σας. Σκοτώνει όλα τα βακτηρίδια στα δόντια μετά από το γεύμα σας και σιγά-σιγά και εσάς. Εάν καταποθεί σε μεγάλη ποσότητα είναι θανατηφόρος.
Υποπροϊόντα του πετρελαίου (Parabens):
Προστίθενται στις οδοντόκρεμες για να προσδώσουν απαλή υφή. Παράγωγα του πετρελαίου, σίγουρα δεν είναι συστατικά για να τα βάζετε στο στόμα σας ή οπουδήποτε αλλού. Τόμοιολόκληροι έχουν γραφτεί για τα parabens, οπότε δε θα επεκταθώ παραπάνω.
Οξείδιο του τιτανίου:
Χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία χρωμάτων, κυρίως στο λευκό χρώμα. Στην οδοντόκρεμα, κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Δίνει στα δόντια σας, για λίγη ώρα, μια πιο λευκή όψη, ξεγελώντας σας για τις δήθεν λευκαντικές ιδιότητες της οδοντόκρεμας.
Hydrated silica:
Είναι μεταλλικό στοιχείο που αποκαλείται και διοξείδιο του πυριτίου. Όταν το διοξείδιο του πυριτίου ενωθεί με άνθρακα, σε υψηλή θερμοκρασία, προκύπτει η σιλικόνη (silicone). Με περαιτέρω επεξεργασία της σιλικόνης προκύπτουν διάφορα πολυμερή, γνωστά ως σιλικόνια, σε μορφή υγρού, γέλης ή ουσία με ελαστική σύσταση. Είναι απαραίτητη προσθήκη στις οδοντόκρεμες, ώστε να μπορέσει να δράσει το φθόριο (fluoride). Βρίσκεται κυρίως στις οδοντόκρεμες σε μορφή gel και σε αυτές με ρίγες, αλλά και στις λευκές.
Αλλαντοΐνη:
Χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει τους ερεθισμούς, που προκαλούνται στους βλεννογόνους (ούλα, χείλη, γλώσσα) από τα παραπάνω χημικά.
Γευστικά βελτιωτικά:
Είτε λέγεται μενθόλη, είτε κάπως αλλιώς, χωρίς αυτά η οδοντόκρεμα θα είχε γεύση μπογιάς και λιπαντικού μαζί.
Σας έφτασαν; Μήπως είναι πια καιρός να αρχίσετε να φτιάχνετε τη δική σας οδοντόκρεμα;

Εάν ψάχνετε ένα εναλλακτικό προϊόν για να βουρτσίσετε τα δόντια σας, υπάρχουν επιλογές. Υπάρχουν βιολογικές και φυσικές οδοντόπαστες στο εμπόριο, σαφώς πιο ακριβές από τις απλές, χωρίς όμως τα βλαβερά συστατικά των συμβατικών.
Δείτε τα: Με τι, δηλητήρια, πλένουμε τα δόντια μας;
Ωστόσο μερικές από αυτές περιέχουν κάποια από τα συστατικά που δε θέλουμε, οπότε να είστε προσεκτικοί όταν τις αγοράζετε και να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και να το κάνετε σωστά: Διάβασε τις ετικέτες σωστά...

Η άλλη λύση είναι να μάθουμε να παρασκευάζουμε τη δική μας οδοντόπαστα. Μόλις συνειδητοποιήσετε πόσο απλό είναι, δε θα ξανά πληρώσετε για να την αγοράσετε έτοιμη από το εμπόριο. Τα βασικά υλικά που περιέχει η σπιτική εκδοχή είναι πάνω - κάτω παρόμοια, οπότε μπορείτε και να πειραματιστείτε ακόμα. Επίσης δεν είναι απαραίτητο να είναι σε μορφή πάστας, ακόμα και σε σκόνη κάνει την ίδια δουλειά.
Η μαγειρική σόδα από μόνη της κάνει θαύματα. Μπορείτε να προσθέσετε αλάτι για ήπιο αλλά και βαθύτερο καθαρισμό ή ακόμα και σκόνη από μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο ή μαγνήσιο ή και συνδυασμό τους (και τα δύο θα τα βρείτε στο φαρμακείο). Επίσης το οξυζενέ είναι μια καλή προσθήκη, ακριβώς πριν το βούρτσισμα. Και αυτό γιατί το οξυζενέ χάνει τη δύναμη του αν παραμείνει σε έτοιμο, από πριν δηλαδή, διάλυμα. Μπορείτε ακόμα να ξεπλύνετε το στόμα σας, μετά το βούρτσισμα, με οξυζενέ αραιωμένον με νερό. Το λάδι καρύδας μετατρέπει τη σκόνη σε πάστα, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και προσδίδει ευχάριστο άρωμα. Δε πρέπει να λείπει από την οδοντόπαστα σας.
Βέβαια η γεύση του αλατιού δεν είναι και η πιο ευχάριστη στο στόμα, οπότε ίσως χρειαστεί να προσθέσετε κάποιου είδους γλυκαντικό, όπως στέβια ή ξυλιτόλη, που προστατεύει από τη τερηδόνα. Ποτέ τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ζαχαρίνη.
Παρακάτω σας δίνω μια συνταγή οδοντόπαστας που καθαρίζει, καλύπτει τις ανάγκες των δοντιών και έχει καλή γεύση.


Καλό ανακάτεμα των συστατικών και είναι έτοιμη. Βάλτε τη σε ένα βαζάκι για να μπορείτε να παίρνετε απευθείας με την οδοντόβουρτσα. Με αυτή την απλή συνταγή, με λίγο οδοντικό νήμα και με σωστή διατροφή (λήψη των απαραίτητων μεταλλικών στοιχείων) θα διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή και λευκά. 
Σχόλιο τροφής: Αντί για αλάτι και σόδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στάχτη!

ΠΡΟΣΟΧΗ 
Η υγρή γλυκερίνη που προτείνεται σε πολλές συνταγές στο διαδίκτυο, αντί για το λάδι καρύδας που δίνω εγώ, δεν ενδείκνυται. Ναι μεν θα δώσει στη σπιτική οδοντόκρεμα πιο κρεμώδη υφή, αλλά επίσης θα δημιουργήσει ένα film πάνω στα δόντια το οποίο δεν επιτρέπει να εισχωρήσουν τα μεταλλικά στοιχεία και δεν ευνοεί τη φυσική "επιδιόρθωση" των δοντιών. Αποτέλεσμα είναι να σαπίζουν τα δόντια εκ των έσω. Για να είμαι πιο ακριβής το film που προανέφερα μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 20 εκπλύσεις με νερό για να φύγει από την επιφάνεια των δοντιών. Διαβάστε εδώεδώ και εδώ.

Δείτε ακόμη: Σπιτικές συνταγές για τη περιποίηση των δοντιών!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου